Карпентариски Залив

14°S 139°E / 14° ЈГШ; 139° ИГД / -14; 139

Локацијата на Карпентарскиот Залив

Карпентерискиот Залив (англиски: Gulf of Carpentaria) е плитко море кое е опкружено од континентот Австралија од три страни и од Арафурското Море на север. На истокот се наоѓа полуостровот Јорк, на запад Арнехемовата Земја, јужниот дел кој припаѓа на Квинсленд се вика заливска земја или само залив. Првиот Европеец кој го посетил овој регион бил холанѓанецот Вилем Јанзун во 1606. Неговиот сонародник Јан Карстензун го посетил заливот во 1623 г. и му го дал името во чест на Питера де Карпентера, гувернер на холандска источна индија. Регионот подоцнна го истражувал и исцртал Матју Хлиндерс во 1802 и 1803 г. Првото истражување на земјата околу заливот го извел Прус Лудвиг Ласјшхард во 1844 и 1845 година. Климата во овој регион е топла и влажна, со две годишни сезони. Сувата трае од април до ноември, а влажната од декември до март.

Поврзано

уреди