Арафурско Море

Арауфско Мореморе во Тихиот Океан и се наоѓа поемѓу Австралија и Карпанетарискиот Залив на југ, Папуа Нова Гвинеја на север, Тиморското Море на запад и Коралното Море на исток со кое е поврзан преку Торесовиот Проток. Морето е долго 1.290 километри, широко е 560 километри и зафаќа површина од 650.000 км2.

Арафурско Море
Locatie Arafurazee.PNG
Местоположба на Арафурското Море
Arafura Sea map.png
Карта на Арафурското Море
Координати9°30′S 135°0′E / 9.500° ЈГШ; 135.000° ИГД / -9.500; 135.000Координати: 9°30′S 135°0′E / 9.500° ЈГШ; 135.000° ИГД / -9.500; 135.000
Видморе
Сливни земјиАвстралија, Индонезија, Папуа Нова Гвинеја
Најг. должина1290 км
Најг. ширина560 км
ОстровиАру, Крокер, Гулбернови Острови, Хауард

Во текот на последниот леден период, Тиморското Море заедно со Карпентарискиот Залив и Торесовиот Проток сочинувале голема рамница која ги поврзувала Австралија и Папуа Нова Гвинеја, образувајќи го големиот континент Сахул, што ја олеснила преселбата на луѓето од Азија во Австралија.