Квинсленд (англиски: Queensland) е една од шесте сојузни држави на Австралија. Се граничи со Нов Јужен Велс на југ, Северната Територија на запад, и Јужна Австралија на југозапад. Квинсленд е запознаена во Австралија за природната убавина, заради големиот број на плажи и шуми, и Големиот Корален Гребен. Квинсленд има и голем број забавни паркови.

Грб на Квинсленд

Главен град е Бризбејн.

Поврзано

уреди