Кантербериска митрополија

Кантербериска митрополија (англиски: Province of Canterbury) наречена и Јужна митрополија (Southern Province) — една од двете митрополии што ја сочинуваат Црквата на Англија.[1] Поделена е на 30 епархии што ги опфаќаат јужните две третини од Англија,[2] делови од Велс и Каналските Острови,[3] а остатокот ја покрива Европа (под јурсдикција на Епархијата на Гибралтар во Европа).

Кантербериска митрополија
Подрачјето на митрополијата
Црква Црква на Англија
Митрополит Архиепископ Кантербериски
Соборна црква Кантербериска катедрала
Епархии 30
Суфраган(и) Епископ Ебсфлитски,
Епископ Ричборски

Во минатото постела и трета митрополија, наречена Личфилдска метрополија, која постоела од 787 до 803 г.[4] Во 1871, Црквата на Ирска стекнала автокефалност, а во 1920 г. престанала да постои Црквата во Велс.[5]

Митрополитот што стои на чело на Кантербериската митрополија е Архиепископот Кантербериски[5] кој е воедно надлежен за Фолкландските Острови како вонмитрополиска епархија.[6]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

ODCC = Oxford Dictionary of the Christian Church ed. Cross & Livingstone: 1974

  1. другата е Јоршката митрополија
  2. Kemp, Eric Waldram. Counsel and Consent SPCK:1961, стр. 249
  3. ODCC:"Winchester"
  4. ODCC:"Lichfield"
  5. 5,0 5,1 ODCC:"Canterbury"
  6. http://www.anglicancommunion.org/tour/province.cfm?ID=Y7