Истроромански јазик

Истроромански јазик — источноромански јазик што е зборуван од неколку жители на две села на полуостровот Истра во Хрватска. Порано се зборувал на поголема територија на североисточно. Луѓето се нарекуваат себеси Vlahi, Rumeni, Rumêri или Rumâri но денес исто така се нарекуваат и според околните планини па така имаме Ćići (Ќиќи) и Ćiribiri (Ќирибири). Тие се поделени во две групи и тоа: Ќиќи околу Жејане и Влахи околу Шушњевица.

Истроромански јазик
Vlăşeşte/Rumâreşte
Застапен воХрватска
ПодрачјеИстра
Говорници1000 (сега 270)  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2roa
ISO 639-3ruo

Надворешни врски уреди