Историја на Молдавија

Дел од серијалот за Молдавија

Историја на Молдавија

Coat of arms of Moldova.svg
Античка историја

Рана историја
Дакија
Бастарнија
Римска Дакија

Среден век

Романци
Улики
Бродници
Златна Орда
Букурешки договор
Молдавска Демократска република

Модерна Молдавија

Бесарабија
Руска власт
Молдавска ССР
Независност
Република Молдавија

Портал:Молдавија

Рана историја на МолдавијаУреди

ДакијаУреди

Територијата на денешна Молдавија низ раната историја била на неколку пати населувана од страна на најразлични племиња како Даките, Гетите и голем број на индоевропски племиња. Во 106 година Дакија била заземена од страна на римскиот цар Трајан.

Руска ИмперијаУреди

Унијата со РоманијаУреди

Советската ераУреди

Молдавската советска социалистичка република (Молдавска ССР, МССР) била една од републиките на СССР (2 август 1940 - 27 август 1991).

НезависностУреди

Најнова историјаУреди