Ирфан Беќур (турски: Irfan Bekür) — поет, драмски автор, преведувач од турската националност во Македонија.

ЖивотописУреди

Ирфан Беќур е роден во Скопје на 21 март 1954 година. Завршил средно образование. Работел како артист во турската драма при Театарот на народностите во Скопје. Живее и работи во Данска. Член на ДПМ од 1984 година. Автор е на делата: Црвениот круг (поезија, 1980), Да се уништи фантазијата (поезија, 1982), Мемет (драма, 1982), Луѓе и гулаби (драма, 1984), Картонска кутија (драма, 1986).[1]

НаводиУреди

  1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија,2004, стр. 40.