Ил-де Франс (француски: Île-de-France) — регион во Франција во кој се наоѓаат 8 департмана. Во регионот се наоѓа градот Париз. Ил де Франс е регион со најголем број на жители во франција.


ГеографијаУреди

ИсторијаУреди

АдминистрацијаУреди

Надворешни врскиУреди