Игор Сечин (руски: Игорь Иванович Сечин, роден на 7 септември 1960 во Ленинград, СССР) — руски политичар и моментален вицепремиер на Русија.

Игор Сечин
Вицепремиер на Русија
На должноста
12 мај 2008 – 21 мај 2012
Премиер Владимир Путин
Лични податоци
Роден(а) 7 септември 1960
Ленинград, СССР (денес Русија)
Установа Ленинградски државен универзитет

Игор Сечин дипломирал Ленинградскиот државен универзитет во 1984 година и како јазичар зборува португалски и француски јазик. Во 1980 година Игор Сечин работел во Мозамбик. Тој бил официјален советски преведувач. Се верува дека тој таму бил шпион, и човек преку кој минувал шверцерот на оружје кон Латинска Америка.

Во текот на својата политичка кариера, Сачин бил заменик шеф во кабинетот на рускиот претседател Владимир Путин од 2004 година, заменик-шеф на претседателската администрација, советник на претседателот а од 2008 вицепремиер. Во периодот од 2004 до 2011 година бил претседател на Одборот на директори на компанијата "Роснефт"