Игнат Мангаров

Игнат Мангаров (роден во 1880 година во Кратово - починал во 1945 година во Куманово) — македонски учител, револуционер и член на ТМОРО.[1]

Игнат Мангаров
Ignat Mangarov IMARO Kratovo.JPG
Роден 1880
Кратово, Отоманско Царство
Починал 1945
Куманово, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање револуционер

ЖивотописУреди

Игнат Мангаров завршил педагошко училиште во Скопје (1898). Учителствувал во Гевгелија, Крива Паланка и на др. места. Бил член на ОК на ТМОРО во Гевгелија (1904–1905). Подоцна бил затворен во Куршумли ан во Скопје (1910). Учествувал во Балканските војни. Убиен по крајот на Втората светска војна.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Мангаров". Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. стр. 908.