Иван Тавчар (с. Поњане, кај Шкофја Лока, 28 август 1851 - Љубљана, 19 февруари 1923) e словенечки писател и политичар. Се смета за еден од најпознатите раскажувачи на романтичарскиот правец. Во некои дела се приближува и кон реализмот[1],[2].

Иван Тавчар

Познати негови дела се:

  • „Мртви срца“,
  • „Меѓу горите“,
  • „Бисошка хроника“ и
  • „Цвеќе на есен“.

Наводи уреди