Знаме на Егејска Македонија

Знамето на грчка Македонија (грчки: Σημαία της Μακεδονίας) — знаме кое Грците во Егејска Македонија го користат како неофицијално знаме на три периферии: Западна Македонија, Централна Македонија и Источна Македонија и Тракија.[1] Знамето е со сина позадина на која има приказ на златна Ѕвезда од Кутлеш и е слично со поранешното знаме на Македонија. Ова знаме го користат и организации на Грци од Егејска Македонија во дијаспората, како што се тие во Соединети Американски Држави и Австралија[2][3][4].


Знаме на грчка Македонија
}}
Употреба граѓанско знаме граѓанско знаме Национални симболи на Грција.
Сразмер 2:3
Опис Златна Ѕвездата од Кутлеш на сина позадина.

Не е јасно кога точно знамето почнало да се употребува, но најверојатно е во доцните 1980-ти.[5] Во февруари 1993 грчкиот Парламент го изгласал знамето со Ѕвездата од Кутлеш за неофицијален национален симбол.[6] Во јули 1995, Грција поднела барање за заштита на правото на сопственост на заштитниот знак Ѕвездата од Кутлеш како официјален државен симбол според Член 6 од Париската конвенција за заштита на индустриска сопственост[7] со Светската организација за интелектуална споственост.[8] Сличноста со првото знаме на Македонија, која го искористила истиот дизајн на Ѕвездата од Кутлеш на црвена основа со пропорции 1:2, предизвикала контроверзии во Грција.[5]

Галерија уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Eleni Kokkonis-Lambropoulos & Katerina Korres-Zografos (1997). Greek flags, arms and insignia (Ελληνικές Σημαίες, Σήματα-Εμβλήματα) (грчки). E. Kokkonis-G. Tsiveriotis. ISBN 960-7795-01-6.
  2. „Pan-Macedonian Association USA“. Архивирано од изворникот на 2017-05-17. Посетено на 2011-06-28.
  3. „History of Macedonia“. Pan-Macedonian Network. Посетено на 2011-06-28.
  4. „Pan Macedonian Association of Melbourne and Victoria“. Посетено на 2011-06-28.
  5. 5,0 5,1 Znamierowski, Alfred (2010). The World Encyclopedia of Flags. Anness Publishings. ISBN 978-1-84476-895-0.
  6. Danforth, L. M. The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World, p. 166
  7. Article 6ter Архивирано на 10 февруари 2014 г., Paris Convention for the Protection of Industrial Property.
  8. "Greece petitions for int'l rights to Vergina Star", ANA, 31 July 1995.

Надворешни врски уреди