Светска организација за интелектуална сопственост


Светската организација за интелектуална сопственост (СОИС) е меѓународна организација во рамките на ОН.

Светска организација за интелектуална сопственост
Светска организација за интелектуална сопственост
Organisation mondiale de la propriété intellectuelle (француски)
Emblem of the United Nations.svg
WIPO3.JPG
Седиштето на СОИС во Женева
КратенкаWIPO, OMPI
Основана14 јули 1967
Типспецијализирана агенција
Правен статусактивна
СедиштеЖенева, Швајцарија
ШефФрансис Гари
Мреж. местоwww.wipo.int

ЛитератураУреди

  • Игор Јанев, UN and the international financial and economic organizations, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2004.
  • Игор Јанев, World Intelectual Property Organization, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2009, ISBN 978-86-7419-188-0