Знаме на Украинската Советска Социјалистичка Република

Знамето на Украинската Советска Социјалистичка Република било усвоено на 10 март 1919 година од страна на тогашната влада на Украинската ССР. Игледот на знамето се менувал неколкупати во текот на постоењето на Украинската ССР, но знамето секогаш било во црвена боја. Последното знаме било во употреба до 28 јануари 1992. година, кога било заменето со денешното знаме на Украина.

FIAV historical.svgЗнамето на Украинската ССР.

Историски знамињаУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди