Зграда на Музејот „Западна Македонија во НОБ“

зграда во Кичево

Зграда на Музејот „Западна Македонија во НОБ“ — музејска зграда во градот Кичево, прогласена за културно наследство на Македонија.[1]

Зграда на Музејот „Западна Македонија во НОБ“
Поглед на музејот
Карта
Општи податоци
Статусспоменик на културата
Видмузејска зграда
Стилнеокласичен
Адресаул. „Стојан Божиноски“ бр. 1
ГрадКичево
Земја Македонија
Завршена1892 (најстарата зграда)

Опис

уреди
 
Митинг пред зградата по ослободувањето на Кичево од партизаните на 26 септември 1943 г.

Зградата на Музејот „Западна Македонија во НОБ“ всушност претставува комплекс од три меѓусебно поврзани згради сместени во Кичевската чаршија, во западното подножје на Китино кале. Најстариот и средиштен објект е изграден во 1892 г. Годината на изградба на втората зграда не е позната, но се одликува со истите стилски особености на фасадата. Третата зграда е целосно реконструирана во периодот од 1972 до 1978 г., и со тоа и таа ги добива истите стилски особености.

Музејот има приземје и кат. Однадвор е профилиран во стилот на доцниот неокласицизам од крајот на XIX и почетокот на XX век. Главната (чаршиска) фасада на приземјето има големи прозорци со полукружни завршетоци. Катот има помали правоаголни прозорци украсени со богата штукатура која во горниот дел образува свод. Отворите се поделени со пиластри, а меѓу катовите и под покривот има хоризонтален венец. На фасадата на средниот објект има покривен тимпанон над катниот балкон, и на него е напишана годината „1892“.[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Список на заштитени добра. Состојба до 31.12.2012. Скопје: Управа за заштита на културното наследство.
  2. „Зграда на музејот Западна македонија во НОВ“. Управа за заштита на културното наследство. Архивирано од изворникот на 2017-11-11. Посетено на 16 август 2017.