Управа за заштита на културното наследство на Македонија


Управа за заштита на културното наследство на Македонија (кратенка: УЗКН) — посебна управа при Министерството за култура, која се грижи за правната заштита, недвижното, движното и нематеријалното културно наследство.

Управа за заштита на културното наследство
УЗКН-Лого.PNG
Лого на управата
Податоци за органот
Основан 2005
Надлежност Влада на РМ
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Надлежен министер Асаф Адеми
Мрежно место
uzkn.gov.mk/

Управата била создадена во 2005 година. Како нејзин прв директор бил избран Јован Ристов.

Моментална директорка на управата е Елеонора Петрова-Митевска.

ПоврзаноУреди