Шематски приказ на една четвороножна маса /
1: Плоча на масата
2: Ногалки на масата

Маса (турски: masa) или астал[1]. – парче мебел што се состои од рамна плоча поставена на ногалки[2]. Масата главно е наменета за повеќе лица, но може да биде и само за едно лице. Масите имаат ногалки (најчесто четири) на кои стои работна површина. Висината на ногалките зависи од намената на масата. Вообичаено масите може да се поместуваат, но постојат маси кои фиксирани за под или за ѕид. За користење на масите, обично околу нив се распоредуваат столици за седење, но има и маси покрај кои се стои. Масите може да бидат со разни големини, а може да бидат и на склопување (за кампирање и сл.).

Видови масиУреди

Масите се делат спрема намената и спрема материјалот од кој се изработени.

Видови маси според наменатаУреди

Видови маси според материјалот од кој се направениУреди

 • Дрвена маса
 • Мермерна маса
 • Метална маса
 • Дрвено-метална маса
 • Маса стакло-дрво
 • Маса стакло-метал
 • Пластична маса
 • Пластична маса со метални ногалки
 • Маса од бамбус

Масата како тема во уметностаУреди

НаводиУреди

 1. „Астал“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „Маса“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 33-34.

Надворешни врскиУреди