Жил Мазарен (француски: Jules Mazarin; 14 јули 1602 - 9 март 1661), родено име: Џулио Рајмондо Мацарино (италијански: Giulio Raimondo Mazzarino) — истакнат француски политичар и кардинал од италијанско потекло, кој по смртта на кардиналот Ришелје станал премиер за време на регентството на кралицата Ана. Како еден од највештите дипломати на своето време, тој ги поставил темелите врз кои кралот Луј XIV ја градел хегемонистичката политика на Франција кон Европа.

Жил Мазарен

Поврзано уреди