Ернесто Карденал

Ернесто Карденал Мартинез (шпански: Ernesto Cardenal Martínez, роден: 20 јануари 1925, Гранада) е никарагвански поет, свештеник и политичар. Член е на никарагванскиот Сандинистички фронт за национално ослободување и министер за култура на Никарагва од 1979 до 1987 г. Во 2005 г. бил номиниран за Нобеловата награда за мир. Автор е на десетина поетски книги. Избор од неговата поезија на македонски јазик препеал Матеја Матевски.

Ernesto Cardenal a la Chascona 2.jpg

Значење и влијаниеУреди

Својата песна „Недостижност“, македонскиот поет Анте Поповски му ја посветил на Карденал.[1]

НаводиУреди

  1. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 21.