Дел од темата „Политика“ on
Монархизам

Crown of Saint Edward.svg
Портал „Монархија“
Портал „Политика“

Етимолошки емират или амират (арапски: إمارة, множ: إمارات) е квалитет, дигнитет, функција или територијална надлежност на еден Емир (владетел, дувернер и сл.)

Како монархииУреди

Воопштено, емират означува политичка територија владеана од династички арапски монарх наречен емир.

Вистинските емирати се ретки од следниве причини: највеќето емирати денес се исчезнати, се интегрирани во поголема современа држава или ја имаат сменето титулата на владетелот, на пр. во Малик („крал“ на арапски) или Султан.

Пример за ваквото уредување се Обединетите Арапски Емирати, федерална држава составена од неколку фердерални емирати, секоја под управа на наследен емир. Седумте емири сочинуваат изборен колегиум за Претседател и Премиер на федерацијата.

Како провинцииУреди

Покрај ова, зборот на арапски значи и Шеик) од кралското семејство, како кај губерноратите во Саудиска Арабија .

Список на независни емиратиУреди

Список на поранешни емиратиУреди