Емир (арапски: امير = „владетел, водач“) — титула што ја носи владетелот, принцот, во некои муслимански земји од Блискиот Исток и Африка.[1] Пред појавата на исламот, емири биле полководците, а потоа муслиманските владетели што вршеле државна и духовна власт (емир на Бухара, емир на Авганистан итн.).[2] Емирите обично се сметаат за високопоставени шеици, но во монархиските држави изразот се користи и за принцови; така, „емират“ значи горе-долу исто како кнежевство во овој контекст.

Емирот на Бухара, Алим-хан (1880 — 1944).

Наводи уреди

  1. „емир“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Emir | Middle East, Rulers, Caliphs | Britannica“. www.britannica.com (англиски). 2023-11-29. Посетено на 2023-12-02.

Надворешни врски уреди

The Difference Between Caliph, Sultan, Emir & more | Ranks of Middle Eastern Monarchs Explained на YouTube