Елен Гулд Вајт (англиски: Ellen Gould White) (моминско: Хармон (Harmon)) (26 ноември 1827 - 16 јули 1915) била американски христијански водач, чии проповеди биле клучни во основањето на Сабатаристичкото адвентистичко движење, коешто довело до издигнувањето на Адвентистичката црква.[1] Нејзините дела се издадени на повеќе од 140 јазици. И покрај тоа што престанала формално да се образува на возраст од 9 години, таа напишала повеќе од 100.000 страници за разни теми од практичниот живот.

Елен Гулд Вајт
Родена 26 ноември 1827
САД Горам, Мејн
Починала 16 јули 1915 (на 87 години)
САД Елмсхејвен (Сејнт Хелена), Калифорнија
Позната Соосновач на Адвентистичката црква
Занимање Писател
Сопружник Џејмс Вајт

Наводи

уреди
  1. "White, Ellen Gould (née Harmon)" in Encyclopedia of Evangelicalism" by Randall Balmer, p614–15

Надворешни врски

уреди