Ежен Гајар (француски: Eugène Gaillard) е француски архитект и дизајнер на мебел.

Ежен Гајар
Роден Eugène Gaillard
31 јануари 1862
Париз, Франција
Починал 1933
Париз, Франција
Занимање француски архитект и дизајнер на мебел.
Витринa во трпезарија, дизајниран од Ежен Гајар, Париз, 1899-1900 година

Ежен Гајар е важен декоративен уметник и претставник на уметничкиот правец ар нуво, кој со текот на времето природно се прилагодил на сродниот правец арт деко.

Заедно со Жорж де Фер и Едуар Колона го реализира ар нуво павилјонот на Самуел Бинг кој ќе биде претставен на Светската изложба во 1900.

Во 1906 година издал книга За мебелот (À propos du mobilier).