Една си единствена

Една си единствена (босански: Jedna si jedina) е поранешната државна химна на Босна и Херцеговина. Текстот на химната го напишал Дино Мерлин, додека музиката е преземена од старата босанска севдалинка „Од онаа страна на Плива“ или на босански „С оне стране Пливе“.

„Една си единствена“

Национална химна на  Босна и Херцеговина
Друг наслов„Jedna si jedina, moja domovina“
ТекстЕдин Дервишхалидовиќ
Музиканароден
Усвоенаво ноември 1992
Укината10 февруари 1998
Звучен извадок
„Jedna si Jedina“

Како химна била усвоена во декември 1995 година. Поради наводното исклучување на спомнување на Срби и Хрвати во текстот, иако самиот текст не спомнува ниеден босанскохерцеговачки народ, во 1998 година е заменета со новата химна Интермецо.

Текст уреди

Прва верзија уреди

Босански Македонски превод

Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une

Jedna si jedina
moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek' te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova

Jedna si jedina
moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Teško onoj ruci
Koja ti zaprijeti
Sinovi i kćeri
Za te će umrijeti

Jedna si jedina
moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Земјо илјадолетна
На верност ти се колнам
Од морето до Сава
Од Дрина до Уна

Една си единствена
мојата родина
Една си единствена
Босна и Херцеговина

Бог нек' те сочува
За поколенија нови
Земјо на моите сни
На моите прадедовци

Една си единствена
мојата родина
Една си единствена
Босна и Херцеговина

Едвај за оној рака
Која ти заканува
Синови и ќерки
За тие ќе умрешите

Една си единствена
мојата родина
Една си единствена
Босна и Херцеговина

Втора верзија уреди

Босански Македонски превод

Preko tamnih gora
Od Save do mora
Na vjernost ti se kunem
Od Drine do Une

Jedna si jedina
naša domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Teško onoj ruci
Koja ti zaprijeti
Sinovi i kćeri
Za te će umrijeti

Jedna si jedina
naša domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek' te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo krvi naše
Naših pradjedova

Jedna si jedina
naša domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Низ темните планини
Од Сава до морето
На верност ти се колнам
Од Дрина до Уна

Една си единствена
нашата родина
Една си единствена
Босна и Херцеговина

Едвај за оној рака
Која ти заканува
Синови и ќерки
За тие ќе умрешите

Една си единствена
нашата родина
Една си единствена
Босна и Херцеговина

Бог нек' те сочува
За поколенија нови
Земјо на нашата крв
На нашите прадедовци

Една си единствена
нашата родина
Една си единствена
Босна и Херцеговина

Поврзано уреди