Едмунд (Прв војвода од Јорк)

Едмунд (5 јуни 1341 - 1 август 1402) бил син на англискиот крал Едвард III и неговата сопруга Филипа.

Едмунд
Edmund of Langley 2C Duke of York.jpg
војвода од Јорк
НаследникЕдвард
СопружникИзабела
Јоана
ДецаЕдвард
Констанца
Ричард
ДинастијаДинастија Плантагенет
Династија Јорк (основач)
ТаткоЕдвард III
МајкаФилипа

Кога навршил 21 година, тој се здобил со титулата Ерл од Кембриџ. На 6 август 1385 година, Едмунд станал војвода од Јорк. Со ова го дал почетокот на династијата Јорк, која подоцна ја започнала т.н. Војна на розите за англискиот престол.