Египетски арапски јазик


Египетски арапски, локално познат како колоквијален египетски ( арап. العامية المصرية: العامية المصرى, [el.ʕæmˈmejjæ l.mɑsˤˈɾejjɑ] ), или едноставно Масри ( مَصرى ), е најкористениот народен арапски дијалект во Египет. Тој е дел од семејството на афро-азиски јазици и потекнува од делтата на Нил во долен Египет . 100 милиони Египќани зборуваат континуитет на дијалекти, од кои најистакнат е Кајрински. Тоа е исто така разбрано во повеќето земји што зборуваат арапски поради широкото египетско влијание во регионот, вклучувајќи го египетското кино и египетската музика. Овие фактори помагаат да стане најшироко користен и убедливо најпроучен сорта на арапски.

Египетски арапски
مصرى 
Изговор: ˈmɑsˤɾi
Зборуван во: Египет
Вкупно говорници: 77 милиони
Јазично семејство: Семитски јазици
 Арапски јазик
  Египетски арапски 
Статус
Службен во: Египет
Регулиран од: не е регулиран
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=arz arz

Иако е првенствено говорен јазик во Египет, пишаната форма се користи во романи, драми и песни (народна литература), како и во стрипови, реклами, некои весници и транскрипции на популарни песни. Литературниот арапски јазик се користи во повеќето други пишани медиуми и во вестите на радио и телевизија. Литературниот арапски јазик е стандардизиран јазик заснован на јазикот на Куранот, односно класичниот арапски јазик. Египетскиот народен јазик е речиси универзално напишан со арапска азбука за локална употреба, иако вообичаено се транскрибира со латински букви или Меѓународната фонетска азбука во лингвистички текстови и учебници наменети за учење на ученици кои не се домородни. Фонетиката, граматичката структура и вокабуларот на дијалектот се под влијание на коптскиот јазик; богатиот речник е под влијание и на европските јазици како што се францускиот јазик, италијанскиот јазик, грчкиот јазик и англискиот јазик.