Европско првенство во кошарка 1937

(Пренасочено од Евробаскет 1937)

Европското првенство во кошарка 1937 година е вториот евробаскет организиран од ФИБА Европа. На овој шампионат учествувале осум екипи. Евробаскетот 1937 година се одржил во Рига, Летонија.

Конечен редоследУреди

    Литванија     Италија     Франција 4.   Полска 5.   Естонија 6.   Латвија 7.   Чехословачка 8.   Египет

РезултатиУреди

Прва рундаУреди

Група AУреди

Ранг Тим Поени Поб. Пор. ДП ПП Раз.
1   Литванија 6 3 0 63 42 +21
2   Италија 5 2 1 52 42 +10
3   Естонија 4 1 2 79 65 +14
4   Египет 2 0 3 22 67 -45
Италија 30 - 20 Естонија
Естонија 44 - 15 Египет
Литванија 22 - 20 Италија
Литванија 20 - 15 Естонија
Литванија 21 - 7 Египет
Италија 2 - 0 Египет (се повлекол)

Група BУреди

Ранг Тим Поени Поб. Пор. ДП ПП Раз.
1   Полска 5 2 1 84 73 +11
2   Франција 5 2 1 75 69 +6
3   Латвија 5 2 1 95 63 +32
4   Чехословачка 2 0 3 49 98 -49
Франција 26 - 19 Чехословачка
Франција 29 - 24 Полска
Полска 28 - 19 Чехословачка
Полска 32 - 25 Летонија
Летонија 44 - 11 Чехословачка
Летонија 26 - 20 Франција

Натпревари на полуфиналисти за место на конечен списокУреди

Естонија 30 - 20 Чехословачка
Летонија 2 - 0 Египет (се повлекол)

7/8 местоУреди

Чехословачка 2 - 0 Египет (се повлекол)

5/6 местоУреди

Естонија 41 - 19 Летонија

ПолуфиналеУреди

Италија 36 - 32 Франција
Литванија 31 - 25 Полска

Трето местоУреди

Франција 27 - 24 Полска

ФиналеУреди

Литванија 24 - 23 Италија
Европски првак 1937.
 
Литванија

Прва титула

Надворешни врскиУреди