Душан Крстевски ( 1910 во Одри, Тетовско21 октомври 1943 во Тетовско) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис уреди

Потекнувал од сиромашно семејство. Завршил основно училиште. Поради недостатни приходи од земјоделството, бил принуден да работи како патар. Со разгорувањето на оруженото востание и појавувањето на силен партизански одред на Шар Планина, учествувал во организираниот отпор против окупаторот. Станал член на првиот народноослободителен одбор во своето село. По провалата на партизанскиот одред на Шар Планина на 21 октомври 1943 година, бил стрелан заедно со други родољубци и заднински работници од бугарскиот фашистички окупатор.[1]

Поврзано уреди

Партизани и селани стрелани после првата провала на Шарпланинскиот одред биле ѝ:

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 79–80. На |first= му недостасува |last= (help)