Михајло I (1050–п. 1081) бил средновековен српски крал и владетел на Дукља од 1050 до 1081. Тој првично бил византиски вазал држејќи ја титулата протоспатар. Папата Григориј VII му се обрќал со „Крал на Словените“. Тој го поддржал востанието на Ѓорѓи Војтех во Македонија и го испратил синот Бодин да им помогне на востаниците.

Михајло I
Михајло I на фреска во црквата „Св. Архангел Михаил“ во Стон.
Крал на Дукља
На престол1050–1081
ПретходникСтефан Воислав
НаследникКонстантин Бодин
Починал(а)1081
СопружникМономахина
ДецаВладимир
Константин Бодин
Доброслав II
Петрислав
ТаткоВоислав