Дождовна шума

(Пренасочено од Дождовните шуми)
Крошни на дождовна шума во Панама

Дождовните шуми се шуми што се карактеризираат со обилни врнежи. Можат да бидат тропски или умерени. Заедничко на овие два типа им е што добиваат најмалку 1.750-2.000 мм дожд годишно. Тропските дождовни шуми се наоѓаат близу екваторот, а умерените дождовни шуми се на поголемо растојание север или југ од екваторот, како на пример Алјаска и Нов Зеланд.

Земјиштето во дождовната шума е изолирано од сонцето. На ова (најниско) ниво нема многу растенија, што му дозволува на човек лесно да се движи во ваквите предели. Сите растенија во дождовните шуми се борат да се пробијат и да стигнат поблизу до врвот каде што се сончевите зраци.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди