Џунгла

непроодна тропска шума

Џунгла е густа тропска шума распространета на Индискиот Полуостров, во Индокина и на Малајскиот Архипелаг. Во џунглите растат дрва што се високи од 20 до 30 метри. Превладуваат тиково, сандалово, лебно дрво, разни видови палми и друга бујна вегетација, распоредена по катови.

Џунгла

Џунглата како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Бегај низ џунглата“ (Run Through The Jungle) - песна на американската рок-група „Криденс Клирвотер Ривајвал“ (Creedence Clearwater Revival)“ од 1970 година.[1]
  • „Земја на џунглата“ (Jungleland)“ - песна на американскиот рок-пејач Брус Спрингстин од 1975 година.[2]
  • „Бетонска џунгла“ (Concrete Jungle) - песна на англиската рок-група „Спешлс“ (The Specials).[3]

НаводиУреди