Димитар I Кантакузин

Димитaр I Кантакузин (грчки: Δημήτριος Καντακουζηνός, Demetrios I Kantakuzenos, околу 1343, помеѓу 1384 и 1420) бил севастократор и византиски деспот на Мореја.

СемејствоУреди

Димитар произлегува од византиската царската фамилија Кантакузини и од бугарската царска фамилија Асеневци. Тој бил вториот син на Матеј Кантакузин, деспот на Мореја и неговата сопруга Ирина Палеологина, ќерка на деспот Димитар Палеолог и неговата сопруга Теодора и внука по таткова линија на царот Андроник II Палеолог и Ирина Монфератска. Татко му бил син на димотишкиот цар Јован VI Кантакузин и Ирина Асенина. Со предокот на прабаба му Ирина Монфератска, Димитар I Кантакузин бил роднина на бројни кралски фамилии[1].

УправувањеУреди

Од 1361 година Димитар I бил прогласен за деспот на Мореја.[2]. Византискиот цар Јован V Палеолог решил во 1381 година да го смени Матеј Кантакузин со својот син Тодор I Палеолог.

Во 1383 година Матеј Кантакузин ја пренесел власта на Димитар и му наредил да ја предаде власта на Палеолозите мирно и спокојно. Димитар се обидел да ја задржи власта за себе, но не успеал. Тодор I Палеолог пристигнал во Мореја и ја зазел власта од Димитар I Кантакузин.

Еден внук на Димитар I, Мануил Кантакузин се обидел да ја преземе власта во Мореја во 1453 година непосредно по падот на Цариград.

ПотомциУреди

Според Foundation for Medieval Genealogy, Byzantium 1261-1453, Димитар I Кантакузин имал две деца:

  • Теодор Кантакузин (* после 1361, † 1410)
  • ? Кантакузин

НаводиУреди

  1. Ahnentafel von Demetrios I. Kantakuzenos
  2. Donald M. Nicol, The Byzantine Family of Kantakouzenos (Cantacuzenus) ca. 1100-1460: a Genealogical and Prosopographical Study (Washington, DC: Dumbarton Oaks, 1968), p. 158