Димитар Кафтанџиев

Димитар Христов Кафтанџиев (8 ноември 1926 во Струмица18 мај 2023 во Скопје) — македонски хирург и универзитетски професор. Тој бил

Димитар Кафтанџиев
Роден 8 ноември 1926
Струмица
Починал 18 мај 2023
Скопје
Националност Македонец
Занимање хирург
професор

редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје. Кафтанџиев ги врши првите операции на отворено срце во Македонија. Од 1963 до 1987 година е директор на Клиниката за тораковаскуларна хирургија, а од 1976 до 1982 година е директор на Хируршката клиника. Од 1970 до 1972 година е продекан на Медицинскиот факултет во Скопје. Кафтанџиев има објавено научни и стручни трудови и книги.[1] Добитник е на награди, меѓу кои е и наградата „13 Ноември“ на Град Скопје за 1977 година.[2]

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Кафтанџиев“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 683. Text "series " ignored (help)
  2. „Град Скопје - Официјален портал“. skopje.gov.mk. Посетено на 19 декември 2022.