Ден на независноста на Полска

Националниот празник на независноста (на полски: Narodowe Święto Niepodległości) — полски национален празник кој се слави секоја година на 11 ноември, за одбележување на годишнина од возобновувањето на полскиот народ во независна држава—Втората Полска Република во 1918 година, по 123 години од партициите направени од Австрија, Прусија и Русија.

Ден на независноста на Полска
Narodowe Święto Niepodległości
Ден на независноста на Полска Narodowe Święto Niepodległości
Прослава пред Претседателската палата во Варшава, 2013 г.
Офиц. називНационален празник на независноста
Го празнува(ат) Полска
ЗначењеВозобнувањето на суверената држава на Полјаците во 1918 г.
Датум11 ноември
Прославаогномет, семејна прослава, концерти, паради