Концерт

музичка изведба во живо

Концерт е јавен настап на музичарите во живо пред публиката. Концертот може да го свири или пее еден музичар или музички состав (музички ансамбл (оркестар, хор, или музичка група). Концерт може да се одржи на разни места: во приватни куќи, мали ноќни клубови, во концертни, во тврдини или дворови, забавни центри, паркови, па дури и во спортски сали и стадиони.

Концерт на класнична музика
Класична музика

Видови на концерти уреди

Целта на концертот може да биде донаторски, хуманитарен. Според жанрот, концертот може да биде: класичен, џез, народен, забавен, рок, поп. Според временското траење, концертот може да биде краток, мал-концерт, и голем, т.е. целовечерен. Според карактерот, концертот може да биде комерцијален, фестивалски или натпреварувачки.

Концертот како мотив во уметноста уреди

  • „Најуспешен концерт“ — кус расказ на австрискиот писател Томас Берхнард од 1978 година.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 46.