Парада или марш е организирана улична поворка на луѓе. Често, учесниците во парадата се облечени во костуми, а нив ги придружува музика.

Познати паради во светотУреди

 
Свечено дефиле на Светското првенство во атлетика во 2013 година, Стадион „Лужники“ во Москва.

Најдолгата парада во светот се одржува секоја година во Хановер за време на фестивалот. Парадата е долга 12 километри, а на неа учествуваат над 12.000 лица и повеќе од 100 музички групи. Исто така, позната е парадата за време на карневалот во Рио де Жанеиро.

Парадата како тема во уметноста и во популарната култураУреди

 • „Парада на идиотите“ - песна на рускиот поет Хенрих Сапгир од 1970 година.[1]
 • „Воена парада“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[2]
 • „Улична парада“ (англиски: Street parade) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1980 година.[3]
 • „Мајстор на сите паради“ (англиски: Jack Of All Parades) - песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1986 година.[4]
 • „Парада“ (англиски: Parade) - песна на англиската рок-група „Магазин“ (Magazine) од 1978 година.[5]
 • „Парада“ (англиски: Parade) - албум на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[6]
 • „Парадата на Кристофер Трејси“ (англиски: Christopher Tracy's Parade) - песна на американскиот поп-музичар Принс од 1986 година.[6]
 • „Парада за Ноќта на вештерските“ (англиски: Halloween Parade) - песна на американсиот рок-музичар Лу Рид (Lou Reed) од 1989 година.[7]
 • „Парада на рози“ (англиски: Rose Parade) - песна на американскиот рок-музичар Елиот Смит (Elliott Smith) од 1997 година.[8]

НаводиУреди

 1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 30-32.
 2. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 187.
 3. DISCOGS, The Clash ‎– Sandinista! (пристапено на 10.6.2020)
 4. DISCOGS, The Costello Show Featuring The Attractions And Confederates* ‎– King Of America (пристапено на 26.3.2018)
 5. DISCOGS, Magazine ‎– Real Life (пристапено на 18.3.2018)
 6. 6,0 6,1 DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 7. Discogs, Lou Reed ‎– New York (пристапено на 26.3.2021)
 8. YouTube, Elliott Smith - Either/Or (Full Album) (пристапено на 20.1.2017)