Денис Никифоров (руски: Денис Евгеньевич Никифоров, роден на 2 август 1977 во Москва) — руски глумец.

Денис Никифоров
Роден(а)Денис Никифоров
2 август 1977
Москва Советски Сојуз
Занимањеактер

Од 1995 година започнал да работи во Московскиот театар под раководство на Олег Табаков. Во 1998 година започнал да работи во Московски уметнички театар.

Негова најпозната улога е во филмовите Бокс со сенка, благодарение на кој филм станал популарен.