Палата

(Пренасочено од Дворец)

Палата[1][2], дворец[3][4] или двор[5][6] — станбена зграда од луксузен тип, вообичаено населена со членови на аристократијата.

Тосканска палата во Прага

Историја

уреди
 
Трговска палата во Прага

Зборот палата доаѓа од францускиот збор и од латинското име на еден рид на кој се наоѓал Стариот Рим, каде живееле богати луѓе и некои од римските цареви. Подоцна, зборот палата го означувала станбениот дел од градот. Во средниот век, благородништвото и владетелите биле населени во замоците кои биле утврдени со различни системи на утврдувања, како со ѕидови, така и со утврди. Кога во XIX век важноста на благородништвото ослабела, палатите биле нарекувани згради кои се јавни, како и големи комерцијални објекти.

Палатата како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди