Даница Георгиевска

Даница Георгиевска (13 април 1967) — македонска театарска, филмска и телевизиска глумица.

Даница Георгиевска
Родена 13 април 1967(1967-04-13)(57 г.)
Националност Македонка
Народност Македонка
Занимање глумица
Сопружник Петар Георгиевски

Животопис

уреди

Даница Георгиевска е родена на 13 април 1967 година. Дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на отсекот за глумечка игра во класата на Љубиша Георгиевски во 1989 година. Вработена е во Македонскиот народен театар од 1998 година.[1]

Покрај исполнувањето на театарски и филмски улоги, Георгиевска учествувала во културно-образовни емисии на МРТ, телевизиски реклами, снимање на лектирни изданија за деца со оштетен вид, хуманитарни претстави за деца без родителска грижа, како и документарен филм за поетесата Даница Ручегај од 2017 година. Основач е на поетскиот оддел во домот за стари лица „Мајка Тереза“ во Скопје.[1]

Театрографија

уреди
 • Рипката — „Гуштерица“ од Александар Володин, р. Евгениј Лазаров, МНТ, 1986;
 • Јохана Раер — „Баал“ од Бертолт Брехт, р. Владимир Милчин, МНТ, 1987;
 • Валерија Ганчева — „Женски прилог за ноќта“ од Блаже Миневски, р. Владимир Милчин, МНТ, 1993;
 • Светле — „Буре барут“ од Дејан Дуковски, р. Сашо Миленковски, МНТ, 1994;
 • Ана Григоријевна — „Мртви души“ од Николај Василевич Гогољ, р. Владимир Милчин, МНТ, 1994;
 • „МКС“ од Војдан Чернодрински, р. Сашо Миленковски, МНТ, 1995;
 • Света недела — „Лепа Ангелина“ од Блаже Ристески, р. Владимир Милчин, МНТ, 1995;
 • Ивон — „Кројач за дами“ од Жорж Фејдо, р. Димитрие Османли, МНТ, 1996;
 • Жената — „Песочна сложувалка“ од Јана Добрева, р. Зоја Бузалковска, МНТ, 1999;
 • Дарја Шатова — „Демони“ од Фјодор Михајлович Достоевски, р. Владимир Милчин, МНТ, 2001;
 • „Црна дупка“ од Горан Стефановски, р. Сашо Миленковски, МНТ, 2003;
 • „Ревизор“ од Николај Василевич Гогољ, р. Владимир Милчин, МНТ, 2006;
 • Болничарката — „Мара/Сад“ од Петер Вајс, р. Васил Христов, МНТ, 2008;
 • Андромаха — „Троил и Кресида“ од Вилијам Шекспир, р. Љубиша Ристиќ, МНТ, 2010;
 • Хор — „Вечната куќа“ од Јордан Плевнеш, р. Дејан Пројковски, МНТ, 2013;
 • Елмира — „Тартиф“ од Жан Батист Молиер, р. Галин Стоев, МНТ, 2016.

Филмографија

уреди
 • Мајка Тереза, р. Драган Велјановски, ТВ-филм, 2000.
 • Победа — „Мултиплеј“, р. Владимир Плавевски, ТВ-филм, 2007.
 • Мајката — Црни и криви, р. Марко Џамбазоски, ТВ-филм, 2018.
 • Жената — Обичниот Ели, р. Лавинија Софрониевска, ТВ-филм, 2022.
Телевизиски серии
 • „Македонски елегии“, 1993.
 • "Наше маало", 2002.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди