Данило II Петровиќ Његош

Данило II Петровиќ Његош [белешка 1] (Црна Гора, 6 јуни 1826Котор, Австроунгарија 13 август 1860), бил владетел на Црна Гора, прв световен (кнез) владетел од династијата Петровиќ-Његош. Петар II Петровиќ Његош го избрал за свој наследник. По смртта на Петар II, црногорскиот Ценат и зборот на црногорските старешни на 1 јануари 1852 година, го потврдиле за владетел на Црна Гора. На 1 март 1852 година, црногорскиот Сенат, врз основа на одлуката на општото црногорско собрание, донел одлука Црна Гора да се прогласи за наследно кнежевство.

Данило II Петровиќ Његош
кнез на Црна Гора
На престол1851-1860
ПретходникПетар II Петровиќ Његош
НаследникНикола I Петровиќ
ПридружникДаринка Петровиќ Његош
ДинастијаПетровиќ-Његош
ТаткоСтанко Петровиќ Његош
МајкаАнгелика Петровиќ Његош

И покрај желбата на Петар II, во Црна Гора постоеле уште двајца претенденти на црногорскиот престол, братот на Петар II - Перо Томов и Ѓорѓија Савов Петровиќ. На 9 септември 1851 година, црногорскиот Сенат го избрал Перо Томов за владетел на Црна Гора, меѓутоа благодарение на руската поддршка, како и влијанието на двајцата угледни сенатори Новица Церовиќ и Стефан Перков Вукотиќ, како прв световен владетел на црногорскиот престол седнал Данило II.

Белешки уреди

  1. Данило е првиот световен владетел (кнез) на Црна Гора од куќата Петровиќ Његош и затоа понекогаш неговото име се сретнува како Данило I Петровиќ Његош, меѓутоа тој не е првиот владетел под името Данило на Црна Гора од куќата Петровиќ Његош. Негов претходник е владиката Данило Петровиќ Његош. За да се направи јасна дистинкција и поголема јасност помеѓу двајцата Даниловци, првиот се именува како Данило I, а вториот како Данило II, иако првиот владее како владика

Извори уреди

Надворешни врски уреди