Гуменџиска Река

река во Ениџевардарско, Егејска Македонија

Гуменџиска Река или Бозечка Река (грчки: Πλατανόρεμα, Платанорема) — река во Ениџевардарско, Егејска Македонија.[1]

Гуменџиска Река
Πλατανόρεμα
Местоположба
ЗемјиГрција
КрајЕниџевардарско, Егејска Македонија
Физички особености
Извор 
 • местоПајак
 • координати40°57′01″N 22°23′20″E / 40.9504° СГШ; 22.3888° ИГД / 40.9504; 22.3888
Устие 
 • место
Вардар кај Бозец (посредно)
 • координати
40°48′30″N 22°37′15″E / 40.8083° СГШ; 22.6207° ИГД / 40.8083; 22.6207
Особености на сливот
Гуменџиска Река во рамките на Егејска Македонија
извор
утока

Реката извира во источниот дел на планината Пајак, југозападно од селото Крива. Тече на исток, минува јужно од Крива и излегува од планината во Солунското Поле. Проаѓа јужно од градот Гуменџе, а потоа свртува на југ и ја прима големата десна притока Цикарица. Кај Ангелова Чука ја прима и притоката Сука. Минува источно од Либаово и почнува да тече на југоисток, напоредно на реката Леска. Поминува југозападно од Кушиново и Кониково. Кај Бозец, каде на грчки се нарекува Атира, се приклучува во мрежата на напојни канали во Солунското Поле, и поради тоа повеќе не се влева непосредно во Вардар како некогаш.[2]

Притоки

уреди

→ лева, ← десна

 • ← Цикарица
 • → Пицика
 • ← Цикарица
 • ← Сука
 • → Казан
 • → Вирот
 • → Три Извора
 • → Коџа Дере
 • → Кавакдезме
 • → Кацика

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Шалдевъ, Христо (1930). „Областьта Боймия в Югозападна Македония“ (PDF). Македонски прегледъ. София: Издава Македонскиятъ наученъ институтъ. VI (1): 52.
 2. По топографска карта М1:50 000, издание 1980-1985 „Генеральный штаб“