Грб на Гватемала

Грбот на Гватемала е првично амблем, затоа што не ги исполнува хералдика стандардите за грб.

Грб на Гватемала
Coat of arms of Guatemala.svg
Coat of arms of Guatemala with background.svg
Подробно
ГрбоносецГватемала
Усвоен18 ноември 1871
Мото„Libertad 15 de septiembre de 1821“

Елементи на грботУреди

Грбот се состои од:

СимболикаУреди

Маслиновите гранчиња на грбот го симболизираат мирот. Птицата Квецал е традиционален јужноамерикански симбол на слободата. Датата на листот - 15 септември 1821 - го претставува датумот на независноста на Америка од Шпанија. Вкрстените пушки ја симболизираат подготвеноста на Гватемала да се брани, а вкрстените мечови ја симболизираат честа.

Грбот се наоѓа и во централниот дел на знамето на Гватемала.

ПоврзаноУреди