Готфрид Динст (Базел, 9 септември 1919 - Берн, 1 јуни 1998 година[1]) ― швајцарски фудбалски судија. Најмногу бил познат како судија на финалето на Светското првенство во фудбал во 1966 година.[2]

Динст е еден од само четворицата луѓе кои двапати суделе во финалето на Купот на шампионите, што го сторил во 1961 и 1965 година, и еден од само двајца (другиот е Италијанецот Серџо Гонела) кој судел и на Европското првенство и на финалето на СП. Тој му судел на првичното финале на Европското првенство 1968, кое завршило нерешено 1: 1 меѓу Италија и Југославија. Финалето било преиграно два дена подоцна; суден од Шпанецот Хосе Марија Ортиз де Мендибил, Италијанците победиле со 2-0.

Наводи

уреди

 


 
Претходник
Финале на Купот на шампионите 1960
 
Џек Моват
Судија на финалето на Купот на шампионите 1961
{{{years}}}
Наследник
Финале на Купот на шампионите 1962
 
Лео Хорн
Претходник
Финале на Купот на шампионите
 
Јозеф Стол
Судија на финалето на Купот на шампионите 1965
{{{years}}}
Наследник
Финале на Купот на шампионите 1966
 
Рудолф Крајтлајн
Претходник
Финале на Светското првенство во фудбал 1962
 
Николај Латишев
Судија на финалето на Светското првенство во фудбал 1966
{{{years}}}
Наследник
Финале на Светското првенство во фудбал 1970
 
Руди Глекнер
Претходник
Финале на Европското првенство во фудбал 1964
 
Артур Холанд
Судија на финалето на Европското првенство во фудбал
{{{years}}}
Наследник
Финале на Европското првенство во фудбал 1972
 
Фердинанд Маршал