Голема годишна награда на ААМ

Голема годишна награда за архитектура на ААМмакедонска архитектонска награда која се доделува секоја година за најуспешно реализирано архитектонско дело. Наградата ја доделува Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) за најуспешно реализирано архитектонско дело во текот на тековната календарска година во Македонија. Оваа награда свечено и со сите почести му се доделува на лауреатот на крајот на годината. Покровителот на наградата е Претседателот на Македонија.[1] Спонзор на наградата е Македонската авторска агенција (МАА).

Лауреати

уреди
Досегашни лауреати на Големата годишна награда за архитектура
Година Архитект(и) Архитектонско дело Фотографија од делото
1994 Сотир Шундовски Деловен центар во Битола
1995 Миодраг Митровиќ Поединечна станбена куќа во Дебар Маало
1996 Вангел Рафтовски Станбено-деловен објект во Струга
1997 Александар Никољски Поединечна станбена куќа „Куцурелос“
1998 Јанко Константинов Хотел „Александар Палас“  
1999 Снежана Илиевска Деловен објект на „Лек“
2000

Мартин Гулески
Влатко П.Коробар

Гимназија „Нова“
2001
не е доделена
2002

Тамара Михаилова
Росица Минчева
Миодраг Атанацковиќ
Александар Најдовски
Бранислав Најдовски

Поединечен станбен објект во нас. Црниче
2003 Томе Тимов Зграда на Советот на општина Босилево  
2004 Георги Константиновски Меморијален музеј „АСНОМ“  
2005[2] Виолета Бакалчев Станбено-деловен објект на ул. „Иван Милутиновиќ“, Буњаковец
2006

Михаило Зиновски
Саша Тасиќ
Димитар Папастеревски
Јован Ивановски
Владимир Петровски
куратори Минас Бакалчев
Митко Хаџи Пуља

Проект „Град на можни светови“
2007 Миле Пауновски Деловен центар „Штрк“, Скопје
2008 ? ?
2009 ? ?
2010 Влатко Коробар Градинка и Основно Училиште „Нова“, Скопје
2011

Дејан Секуловски
Дејан Спасеновски
соработник Илија Божиновски

Спомен-куќа на Тоше Проески во Крушево  
2012 ? ?
2013[3] ? Деловен објект „Сектрон“
2014[4] ? Спортска сала „Јане Сандански“ во Скопје  
2015[5]

Сергеј Никољски
Иван Мирковски

Куќа на Водно на ул. „Питу Гули“ бр. 33
2016[6] ? Индивидуален станбен објект со посебен режим на домување на РАДО Инженеринг
2017[7] Александар Карангелов Фабрика за полнење изворска вода, сместена во село Гари („МЛ Гари – Маја“)
2018 ? ?
2019[8]

Стефан Атанасоски
Никола Кунгуловски
Арменд Хебипи
Бесиан Мехмети

ОУ „Киро Глигоров“ - Капиштец
2020[9]
не е доделена
2021[10]

Филип Конески
Даница Спасевска
Анета Мартулкова

Градинка „Сонце“ во Волково
2022[11]

Марија Димитриевска
Елена Пазарџиевска

Објект „Вила за современо домување“
2023[12]

Миа Шириќ
Дејан Секуловски
Илија Божиновски
соработници Саше Нешиќ
Катина Сутоглу

Изложбено-дистрибутивен центар со магацин Балканија, Визбегово

Наводи

уреди
 1. „Обраќање на Црвенковски на доделувањето на Големата годишна награда на ААМ“. IDIVIDI.com. 27 декември. Посетено на 2009-12-27. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 2. Трајковски, Дејан (5 септември 2006). „ГРАН ПРИ НА ААМ ЗА СТАНБЕНО-ДЕЛОВНИОТ ОБЈЕКТ НА АРХИТЕКТОТ ВИОЛЕТА БАКАЛЧЕВ“. Вечер. Посетено на 2009-12-27.[мртва врска]
 3. „И З В Е Ш Т А Ј на УО на ААМ за активностите во период 2013 – 2016“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 4. „И З В Е Ш Т А Ј на УО на ААМ за активностите во период 2013 – 2016“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 5. „Големата годишна награда за архитектура 2015 / фотогалерија“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 6. „„РАДО Инженеринг" е добитник на Големата годишна награда“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 7. „Доделена годишната награда за 2017 година на архитект Александар Карангелов“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 8. „Основното училиште „ Киро Глигоров" на БМА, ја освои Големата годишна награда за 2019 година“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 9. „Големата годишна награда 2020 на ААМ не се додели“. Порта 3. Посетено на 15 февруари 2023.
 10. „Големата годишна награда за 2021 година оди за тимот проектанти на „Градинката во Волково". МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 11. „„Вила за современо домување" на тимот Димитриевска, Пазарџиевска е добитник на Големата годишна награда“. МАРХ. Посетено на 15 февруари 2023.
 12. „Најуспешно реализирано архитектонско дело во 2023 година е Изложбено-дистрибутивен центар со магацин Балканија, Визбегово, Скопје“. Фокус. 2023-12-26. Посетено на 2023-12-26.

Надворешни врски

уреди