Глигор Крстевски

Глигор Крстевскимакедонски поет и критичар.

ЖивотописУреди

Глигор Крстевски е роден во Прилеп на 29 април 1932 година. Работел како уредник во издавачката куќа „Култура“ и во Југословенскиот лексикографски завод, Скопје. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Член на ДПМ од 1963 година. Автор е на книгите: Дивите ветрови, мојата колиба и јас (поезија, 1963), Отпори и прогони (студии, 1993). Добитник е на наградите: „Млад борец“, „13 Ноември“.