Гванин

хемиско соединение

Гванинот (G) е една од четирите основни нуклеобази кои влегуваат во составот на нуклеинските киселини ДНК и РНК.

Гванин
Guanin.svg
Guanine-3D-balls.png
Guanine-3D-vdW.png
Назнаки
73-40-5 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL219568 Yes check.svgОк
ChemSpider 744 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
RTECS-бр. MF8260000
UNII 5Z93L87A1R Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White amorphous solid.
Густина 2.2 g/cm3 (calculated)
Точка на топење
Точка на вриење
Insoluble.
Киселост (pKa) 3.3 (amide), 9.2 (secondary), 12.3 (primary)
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Irritant.
NFPA 704
1
1
Температура на запалување {{{value}}}
Слични супстанци
Слични супстанци Цитозин; Аденин; Тимин; Урацил
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи