Аденин

хемиско соединение

Аденинот (A, Ade) е нуклеобаза (пурински дериват) со значајна улога за живите организми. Учествува во градбата на ДНК, каде се поврзува со комплементарната база тимин.

Аденин
Adenine.svg
Adenine-3D-balls.png
Adenine-3D-vdW.png
Назнаки
73-24-5 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL226345 Yes check.svgОк
ChemSpider 185 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
PubChem 190
UNII JAC85A2161 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white, crystalline
Густина 1.6 g/cm3 (calculated)
Точка на топење
Киселост (pKa) 4.15 (secondary), 9.80 (primary)
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи