Гагаузите (гагауски: Gagauz, мн. Gagauzlar или Gagavuz, мн. Gagavuzlar; руски: Гагаузы) се туркиски народ кој живеe претежно во Молдавија, односно во автономната покраина Гагаузија. Во Гагаузија, тие сочинуваат околу 83% од вкупното население. Мнозинството од Гагаузите се со православна вероисповед но има и муслимани кои живеат во Турција. Вкупниот број на Гагузите е 230 000 од кои во Молдавија живеат 147 500, во Украина 31 000 и во Турција 15 000 и 10 000 во Бугарија, каде бугарската наука ги смета за Бугари. На нашите простори тие се среќавале претежно во областа Зихна, источна Егејска Македонија.

Гагаузи
Gagauzlar
Вкупен број
прибл. 240,000
Подрачја со значајно население
 Молдавија ( Гагаузија)147,500[1]
 Украина31,900[2]
 Турција15,000[3]
 Русија13,700[4]
 Романија45[5]
 Бугарија540[6]
 Казахстан700[7]
Јазици
Гагауски
Романски
Руски
Вероисповед
Православие

Наводи уреди