Гави (остров)


Островот Гави е мал остров на архипелагот на Понцијанските Острови како Понца, Вентотене, Палмарола, Санто Стефано и Заноне. Се наоѓа на само 120 метри од Понца, со должина од околу 700 метри и површина од 0.14 км2.

Гави
Isola di Gavi
Gavi01.jpg
Pontine Islands map.png
Архипелагот на Понцијанските Острови
Географија
МестоТиренско Море
Средоземно Море
КоординатиКоординати: 40°56′06″ N; 13°00′00″ E / 40.935° N; 13.000° E / 40.935; 13.000
АрхипелагПонцијански Острови
Вкупно острови1
Управување

На островот има една мала куќа населена со неколку луѓе. Во прилог на овие жители, на островот има неколку ендемски животни, како гуштер од Гави, кој живее само на островот. Може да се сретнат на островот голем број глувци, зајци и неколку скорпии.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

ИзвориУреди