Волонтерски Центар Скопје

невладина организација од Скопје

Волонтерски центар Скопје (ВЦС) ― невладина организација со седиште во Скопје, Македонија, основана во 2006 година од Никола Станкоски, поранешен доброволец на Европскиот солидарен корпус. Основана во Скопје, организацијата е ангажирана во областа на младинската работа и неформалното образование на меѓународно и месно ниво.

Волонтерски Центар Скопје
КратенкаВЦС
Основана2006
Видневладина
Целволонтерска организација
СедиштеСкопје
Службени јазицимакедонски, англиски
ДиректорНикола Станкоски
Мреж. местоhttps://vcs.org.mk/mk/

Историја уреди

Во 2004 година, на 19-годишна возраст, Никола Станкоски ја напуштил својата земја Македонија за да помине една година во Литванија како дел од проектот за Европскиот солидарен корпус (ЕСК). Тој се вратил во Скопје со многу идеи и проекти. Спремен да обезбеди месни и меѓународни можности за младите, тој го основал Волонтерскиот Центар Скопје, или ВЦС, невладина организација за млади.[1]

Во првата година на активност, организацијата била домаќин на 10 странски доброволци и испратил 30 македонски доброволци во странство. Оттогаш, повеќе од 8000 македонски и странски доброволци и младински активисти биле вклучени во меѓународни и месни активности, со што ВЦС станал една од водечките организации за млади во Македонија кога станува збор за младинска размена, волонтерство и активизам.[1][2]

Локални активности и младинска работа уреди

Волонтерски центар Скопје се занимава со младинска работа и зема активно учество во општеството нудејќи им еднакви можности на младите и работејќи на подобрување на нивниот животен стандард без разлика на нивниот национален, верски, политички и економски статус. Преку европските фондови, обезбедува информации и можности за волонтерството и неформалното образование, како на локално така и на меѓународно ниво. Со овие можности и програми, ВЦС ги вклучува и охрабрува младите да земат учество во процесите на донесување одлуки.[2]

Волонтерски центар Скопје е домаќин на странски доброволци во канцеларијата на ВЦС и ги координира доброволците кои помагаат во основното училиште за деца со посебни потреби „ОУРЦ Д-р Златан Сремац“ и во Дневен центар за деца од улица во Шуто Оризари, Скопје.

ВЦС се вклучува во акции во заедницата со фокус на месните заедници во Скопје. Главните активности на организацијата вклучуваат промоција на волонтерсвото, неформалното образование, активно граѓанство и примена на законот за волонтерство и законот за млади. ВЦС редовно организира различни работилници и часови за разговор и забавни настани за младите, како што се караоке ноќи, квизови во пабови, друштвени игри и филмски вечери.

Со цел видливо да промени нешто во Скопје, ВЦС организира и Еко акции како што се редовно чистење или промовирање на рециклирање во тесна соработка со Пакомак или Елколект за да се подигне свеста за еколошките прашања.[3]

Еден од главните насоки на ВЦС е списанието VOICES. Објавено на месечно ниво и целосно уредувано од доброволци, списанието обезбедува платформа за млади писатели кои доаѓаат од различни средини и земји.[3]

Мисија уреди

Главните цели на организацијата се: - да им даде неформални образовни можности на младите луѓе, во различни области, на локално и меѓународно ниво; - да се промовира идејата за волонтерство и да се поврзат младите без упатување на нивната националност, народност, религија, политички, економски или социјален статус.[4]

ВЦС е акредитирана организација за хостирање, координација и испраќање луѓе на Европскиот солидарен корпус.[4]

Тековни проекти уреди

 • Youth Participation for Strong and Sustainable Community Development (ИПА): Проектот има за цел да придонесе за независно и одржливо општество кое поттикнува партиципативна и родово чувствителна младинска политика преку структурна соработка и значително учество на мрежно граѓанско општество.[5]
 • "SOUP sharing" (преку КА2 проектот): неговата цел е да спроведе SOUP настани во различни заедници низ Европа и да го подигне граѓанскиот ангажман.[5]
 • DALI4Youth - Digital Art for Learning, Inclusion, Creating equity & embracing diversity (преку КА2 проектот): Проектот е насочен кон младинските работници и младите луѓе, особено NEET, кои треба да бидат подготвени да се соочат со тековните потреби на младинскиот сектор по пандемијата КОВИД-19, вклучително и чувство на припадност кон нашето општество, повеќе и подобрени дигитални вештини, повисоко ниво на креативност за да се прилагодат на новата реалност и поголема свест за ситуацијата што ја доживуваат NEET.[5]
 • PeerAct - Upscaling peer-to-peer anti bias education for promoting common values (преку проект КА3): проектот се фокусираше на градење мирни општества и справување со сите форми на дискриминација, нетолеранција и нееднаквост со вклучување на 1300 млади луѓе од различни заедници, потекла и земји.[5]
 • Promoting Women Environmental Entrepreneurship (PWoEE) (преку КА2 проектот) има за цел да обезбеди дигитални средства за поддршка на младото женско претприемништво во Европа преку обезбедување приспособени наставни програми за обука и заедница за дигитално менторство за реалната животна ситуација и поддршка преку нивниот претприемачки пат фокусиран на зачувување на нашата животна средина.[5]
 • TWOST Training without Stereotypes (преку КА2 проектот): на учесниците им се нуди персонализирано водство за родова свест, права, автономија и спречување на родова дискриминација.[5]
 • SALT - Shake a leg, together! (преку КА2 проектот): е за здрав и активен животен стил, поттикнување физичка активност и помагање да се направи привлечно хоби.[5]
 • Reinventing Community Radio in the Smartphone Era (преку КА2 проектот): го центрира дигиталното радио како подобрување на граѓанското општество и алатка за граѓанство и демократија.[5]
 • Volunteering Connecting Communities (VCC & VCC 2.0) (преку КА2 проектот): акции за градење капацитети насочени кон младинските работници кои работат со млади луѓе со помалку можности со цел да се зголеми квалитетот на младинската работа.[5]
 • MUSICLING Social entrepreneurship with recycled instruments (преку КА2 проектот): овој проект ги поддржува младите луѓе да создаваат рециклирани инструменти од отпад и им помага да научат како да свират на нив со основните поими од музичката теорија.[5]
 • “Fewer Opportunities Re-thinking Z to A / F.O.R.Z.A” (преку КА2 проектот): има за цел да иницира стратешка дигитална преобразба на младинската работа и да ја подигне свеста за претприемачкиот потенцијал на маркетингот на социјалните медиуми како нова форма на вработување на младите.[5]
 • “Youth with a Voice” (преку КА2 проектот): во овој проект учесниците можат да го најдат својот глас и да го искористат за да ги мотивираат другите млади. Сите учесници кои ќе учествуваат во проектот „Млади со глас“ ќе бидат задолжени за создавање и правење подкасти за прашања кои се важни за нив.[5]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 „OUR STORY“ (англиски). Volunteers Centre Skopje. Посетено на 12 септември 2022.
 2. 2,0 2,1 „Запознајте се со Волонтерски Центар Скопје“ [Meet With Volunteers Centre Skopje]. segaorg.mk. 30 јули 2019. Посетено на 12 септември 2022.
 3. 3,0 3,1 „Be Part of Your Community“ (англиски). Volunteers Centre Skopje. Посетено на 12 септември 2022.
 4. 4,0 4,1 „Why Do We Do This“ (англиски). Volunteers Centre Skopje. Посетено на 12 септември 2022.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 „Our Projects“ (англиски). Volunteers Centre Skopje. Посетено на 12 септември 2022.

Надворешни врски уреди